HUMANITARNE TRAKTOWANIE LUDZI, RESPEKTOWANIE PRAWA MIĘDZYNARODOWEGO I OCHRONA GRANIC. Stanowisko Fundacji Schumana

Category: Aktualności na stronie głównej Tags:

W ostatnich tygodniach jesteśmy świadkami kolejnych wyzwań związanych z przybywaniem dużej liczby migrantów i uchodźców do Europy, w tym do Polski. Dlatego apelujemy do władz Polski i Unii Europejskiej o humanitarne traktowanie uchodźców, przestrzeganie przysługujących im praw oraz wzmocnienie współpracy i działań zmierzających do skutecznej ochrony granic Unii Europejskiej.

1. Humanitarne traktowanie uchodźców i przestrzeganie przysługujących im praw. To są konkretni ludzie, którzy często zostali zmuszeni do opuszczenia swojego kraju z powodu zagrożenia życia lub zdrowia. Przebyli w ciężkich warunkach kilka tysięcy kilometrów. Przetrzymywanie ich siłą w miejscach, w których nie mają zaspokojonych podstawowych potrzeb życiowych, jak woda, jedzenie, dach nad głową, sanitariaty jest niegodne i nieludzkie. Państwa Unii, w tym Polska powinny także przyjąć u siebie afgańskie rodziny prześladowane ze względów politycznych. Przede wszystkim należy zadbać o osoby, które przez ostatnie lata współpracowały z państwami NATO.

2. Wzmocnienie współpracy i działań zmierzających do skutecznej ochrony granic zewnętrznych Unii Europejskiej. Jednocześnie jesteśmy świadkami zamierzonych, wrogich działań części sąsiednich krajów wobec niektórych państw członkowskich Unii, które są podejmowane we współpracy z międzynarodowymi grupami przestępczymi. Celem tych działań jest destabilizacja Unii Europejskiej jako całości i jej poszczególnych państw. Migracje do Unii nie mogą się odbywać na warunkach i pod presją tych krajów lub grup. Dlatego należy lepiej korzystać z zasobów poszczególnych krajów oraz Agencji FRONTEX. Unia Europejska i jej państwa członkowskie muszą skutecznie kontrolować swoje granice zewnętrzne. Migracje do Europy w kolejnych latach są zapewne nieuniknione, ale powinny się odbywać w sposób legalny, kontrolowany i z uwzględnieniem możliwości poszczególnych państw Unii do integrowania pośród własnych społeczeństw kolejnych grup migrantów.